Lokale Speeltuinbendes in de spotlight

Geweldig om te zien hoeveel betrokken mensen door heel het land de handen ineen slaan met een lokale Speeltuinbende om samen spelen tussen kinderen, met en zonder beperking, mogelijk te maken. Laat je inspireren door onderstaande voorbeelden. 

Testen in Tholen en Hardenberg
In Tholen en Hardenberg testten kinderen speelplekken in hun buurt. Herkenbaar door hun Speeltuinbende shirtjes en hesjes, en gewapend met testbordjes hebben ze hun stem laten horen. Daar blijft het niet bij: nog veel meer plekken gaan getest én aangepast worden. Zodat ook daar alle kinderen fijn samen kunnen spelen, hoe gaaf is dat!

Barneveld vertelt en deelt
Speeltuinbende Barneveld heeft gastlessen gegeven over toegankelijkheid en samen spelen op een school in Doetinchem aan vier groepen. Ze hadden daarvoor de goed gevulde Samenspeelkist meegenomen. Hiermee maak je meteen tastbaar hoe je samen kunt spelen. Ook hebben ze meegedacht over de inrichting van een toekomstige centrale speelplek in een woonwijk in Barneveld. Zodat daar straks alle kinderen fijn samen kunnen spelen. Daarnaast deelt Speeltuinbende Barneveld altijd leuke speeltips en interessante berichten in hun Facebookgroep. Neem er een kijkje en laat je inspireren.

Yrsa en de Sjoeter
Speeltuinbendelid Yrsa heeft ook niet stilgezeten. Ze heeft meegewerkt aan een filmpje voor Hoeksche Waard Actief rondom sporten, bewegen en spelen voor jongeren met een beperking. De lokale Speeltuinbende waar Yrsa lid van is, is aan de slag gegaan met de Sjoeter: een gave ballenschieter met een grote knop die ieder kind gemakkelijk kan bedienen, ook kinderen die hun handen niet goed kunnen gebruiken en een ander kind kan de bal dan opvangen. Ze namen de Sjoeter mee naar veel plekken, o.a. naar De Grote Samenspeeldag afgelopen 17 oktober. Houd  https://www.facebook.com/ikgaemb in de gaten, hier vind je heel veel samenspeel inspiratie en hier komt ook meer informatie te staan over de Sjoeter. 

Wat is een lokale Speeltuinbende eigenlijk?
Een lokale Speeltuinbende maakt zich sterk voor meer samenspeelplezier in de buurt. Het mooie is dat iedereen een lokale Speeltuinbende kan starten, jij dus ook! Lokale Speeltuinbendes houden van samen spelen met iedereen, het maakt niet uit wat je wel of niet kan. Nodig andere ouders en kinderen uit om mee te gaan naar de speeltuin, verzin samen activiteiten en maak samen plezier. De Speeltuinbende streeft naar 100 Lokale Speeltuinbendes verspreid over heel Nederland eind 2023. Dit doel kunnen we alleen maar samen bereiken. Doe jij ook mee?!

Denk mee en sluit je aan bij een werkgroep

Wil je meedenken en meepraten over de verdere ontwikkeling van lokale Speeltuinbendes? Sluit je dan aan bij één van de drie werkgroepen die begin 2022 starten. Iedere groep richt zich op een specifiek thema:

Werkgroep 1: Samenspeelbox

Samen met het project Speelkanjers werken we aan een samenspeelbox die samenspel tussen kinderen met en zonder handicap stimuleert. In deze werkgroep gaan we in gesprek over vragen als: Welke materialen moeten er in deze box zitten? Hoe zorgen we ervoor dat iedereen mee kan doen? En hoe zorgen we ervoor dat deze boxen lokale Speeltuinbendes ondersteunen? 

Werkgroep 2: Stappenplan lokale Speeltuinbendes

Hoe start je een lokale Speeltuinbende? Waar moet je beginnen? Iedereen doet dit op zijn eigen manier. Juist dan is het waardevol te kijken waar we elkaar overlappen. In deze werkgroep ontwikkelen we samen dit stappenplan. En kijken we hoe je dit plan inzet om tot een lokale Speeltuinbende te komen.

Werkgroep 3: Samenspeelmoment organiseren

Het is nog niet zo vanzelfsprekend dat kinderen met en zonder beperking met elkaar spelen. Hoe organiseer je een samenspeelmoment? Hoe zorg je ervoor dat kinderen die elkaar nog niet kennen met elkaar gaan spelen? Is het fijn om een formule te hebben? Welke tips en tricks zijn er nodig? In deze werkgroep zoeken we samen naar de antwoorden.

 

 

Lokale Speeltuinbende
Cerunne1 november 2021