“Samen spelen is gewoon, niet bijzonder anders”

Met je blote voeten een wandelpad lopen, leren lezen in braille, dansen onder een kleurrijke parachute of de dieren aaien van de kinderboerderij. Al deze samenspeelactiviteiten en meer konden gedaan worden tijdens de samenspeeldag in Gorinchem. Op deze dag is het ‘gewoon’ en ‘niet bijzonder anders’ dat kinderen met en zonder handicap bij elkaar komen om samen te spelen.

Samen spelen en ontdekken

Natuurcentrum Gorinchem en Gorinchem Beweegt organiseerde de samenspeeldag. Beide organisaties zetten zich in voor een natuurlijke omgeving waar ieder kind onbezorgd en op zijn of haar eigen manier lekker buiten kan spelen met andere kinderen. Het uitgangspunt is dan ook ‘samen spelen en ontdekken, gewoon zoals je bent!’

“Kijk naar de mogelijkheden”

Lois was met haar begeleider Pieta aanwezig op de samenspeeldag in Gorinchem. Lois zit vanwege haar beperking in een rolstoel. Pieta vertelt: “Soms worden wij raar aangekeken als we ergens zijn, bijvoorbeeld in het zwembad. Maar in het dorp waar de kinderen Lois kennen, is het gewoon normaal dat Lois er ook bij is.”

“Het is belangrijk dat we ook kinderen met een beperking meenemen in de maatschappij”, vertelt Pieta verder. “Kinderen moeten elkaar van jongs af aan ontmoeten. Kijk daarbij naar de mogelijkheden in plaats van de beperkingen. Een kind kan altijd wel iets op het gebied van spelen, de een geniet van allerlei activiteiten, de ander van een rustig bos.”

Ook Tanja, sportcoach bij Gorinchem Beweegt, beaamt het verhaal van Pieta. Tanja heeft twee kinderen Bo (8) en Noah (9). Beide hebben een visuele beperking, maar ervaren eigenlijk nooit problemen op het gebied van samen spelen. Tanja: “Noah en Bo zitten allebei op het regulier onderwijs. Daardoor hebben ze vriendjes in de buurt en weten de kinderen van de school hoe ze hen kunnen helpen, dat gaat gewoon vanzelf. Daarom is het zo belangrijk dat kinderen van jongs af aan samen opgroeien en spelen, want dan is het gewoon normaal.”

En of deze samenspeeldag leuk was? Bo en Noah vonden dat zeker. Bo was niet weg te slaan bij de bamboestokken waar je toffe dingen mee kon bouwen en Noah genoot enorm van het knuffelen met konijn Julius en de trampoline.

Samenspeeldagen

Bij samen spelen heeft elk kind een rol, met of zonder handicap! Bij de Speeltuinbende vinden we het super belangrijk dat alle kinderen met elkaar plezier kunnen maken! Daarom zorgen we met elkaar, tijdens de samenspeeldagen, ervoor dat alle kinderen samen kunnen spelen.

De samenspeeldag in Gorinchem was een van de laatste samenspeeldagen van dit jaar. In april volgend jaar staan er weer nieuwe samenspeeldagen op de planning. Weten wanneer er een samenspeeldag georganiseerd wordt? Hou dan vooral deze pagina in de gaten

Samen spelen tijdens de samenspeeldag in Gorinchem
Cerunne24 oktober 2022