Samen spelen is leuker met deze speeltips

Spelen is leuk. Maar samen spelen is veel leuker, vind je ook niet? Het maakt helemaal niet uit of je in een rolstoel zit of slechter kan zien. Ook dan kan je gewoon meedoen. Zo vinden wij het super leuk om samen te stampen, lachen en klappen. Stampen als een grote olifant en vergeet niet om met je armen een slurf te maken! Kan jij ook andere dieren uitbeelden? Zoals een muis of kangoeroe? Dan ga je samen klappen: hard of zachtjes, in een ritme. En tot slot samen lachen: lach alsof je een klein beetje moet giechelen, lach als de kerstman ‘ho, ho, ho’ waarbij je buik op en neer gaat, lach zonder geluid te maken en trek samen een gek gezicht. Wedden dat je de grootste lol hebt?!

Vijf toffe samen speeltips

Kinderen moeten samen kunnen spelen. Niet alleen omdat het leuk is, maar ook omdat ze er belangrijke dingen van leren. Ze doen bijvoorbeeld ervaring op met winnen en verliezen. Ze leren voor zichzelf opkomen, compromissen sluiten, ruzies bijleggen. En ze ervaren dat iedereen anders is, maar dat dit geen belemmering hoeft te zijn om samen te spelen.

Hoe je dat doet? Daar hebben wij veel ervaring mee, die we graag met je delen. Bekijk deze 5 leuke samen speeltips; daarmee help je elk kind, met of zonder handicap, om samen te spelen en plezier te maken.

 1. Bevries-regel
  Spelletjes zoals tikkertje zijn altijd leuk. Maar voor kinderen die niet goed kunnen rennen, kan het frustrerend zijn. Introduceer dan de bevries-regel. Bij het horen van het woord ‘Bevries!’ moeten alle kinderen behalve de tikker bevriezen. Hierdoor kan elk kind gelijkwaardig meespelen. In plaats van bevriezen kun je ook kiezen voor slow-motion: bij ‘Slow’ moet iedereen behalve de tikker rennen in slow-motion.
   
 2. Hooghouden
  Hoe lang kunnen jullie de bal hooghouden? Alle kinderen zitten op de grond (of zitten in een rolstoel of staan met een rollator). Doel van het spel is de bal samen in de lucht te houden. Gebruik je hoofd, handen, voeten, looprek - alles mag, behalve opstaan of de bal vastpakken. Schuiven over de grond of rijden met de rolstoel/rollator mag wel. Is een bal voor sommige kinderen te lastig om te vangen of gooien? Gebruik dan een ballon. Is één van de spelers blind of heel slechtziend, gebruik dan een bal met een belletje en spreek af dat de bal wel mag rollen.
   
 3. Stoelendans, maar dan anders
  Gebruik geen stoelen, maar kranten en leg deze in een kring. Zo kunnen kinderen met een rolstoel ook meedoen. Start de muziek. De spelers dansen om de kranten heen. Haal een paar kranten weg en stop de muziek; iedereen gaat zo snel mogelijk zitten. Er mogen meerdere kinderen op een krant zitten. Lukt het ons om met z’n allen op zo min mogelijk aantal kranten te zitten? Let op: geef op tijd aan wat de laatste ronde wordt, waar het uitdagend is maar niet onmogelijk. Zo zorg je ervoor dat de groep een succeservaring heeft.
   
 4. Toverbal
  Kinderen zitten of staan in een kring en geven een ‘toverbal’ aan elkaar door. Samen bepalen ze wat voor soort bal het is. De kinderen behandelen de bal zoals ze hebben afgesproken. De bal is bijvoorbeeld een grote ijsklont, van glas, warm, geurig, zwaar, stekelig, glibberig, kleverig, fluweelzacht, enzovoort. Tip: Zijn er kinderen bij die minder goed kunnen gooien of vangen? Gebruik dan een ballon om mee over te gooien.
   
 5. Op volgorde van
  Maak een grote kring of meerdere kleine kringen. Ga in de kring op volgorde staan. Bijvoorbeeld op volgorde van hoe lang je erover hebt gedaan om hier te komen (geef aan waar in de cirkel ‘heel kort’ en waar in de cirkel ‘heel lang’ is). Of op volgorde van wanneer je jarig bent (geef aan waar januari en waar december is). Bij een kleine groep: ga op alfabetische volgorde van naam staan. Help elkaar. Kunnen jullie nog een ‘op volgorde van’ verzinnen?

Meer inclusieve samen speeltips

Naast deze vijf toffe samen speeltips publiceren wij een boekje met maar liefst 26 tips met spelletjes en activiteiten waaraan élk kind kan meedoen. In het samen speeltips boekje geven we ook algemene tips om voor een fijn samenspeelklimaat te zorgen.

>> Download het samen speeltips boekje <<

 

Kinderen met en zonder beperking samen aan het spelen | Samen speeltips
Cerunne11 augustus 2021