Twee scholen testen Zeeburgereiland in Amsterdam

Op dinsdag 23 mei is er een Speeltuinbendetest uitgevoerd op het speel- en sportterrein op Zeeburgereiland in Amsterdam samen met twee klassen van verschillende scholen: de Montessori Kind Centrum Zeeburgereiland en de Van Koetsveldschool. De Van Koetsveldschool is een school voor kinderen met een verstandelijke beperking.

De kinderen werden verdeeld in verschillende groepjes van beide scholen om zo met elkaar opdrachten in de speeltuin uit te voeren. Zo was een opdracht bijvoorbeeld: ‘Kan je met een blinddoek de glijbaan af’, of: ‘Kan je met de rolstoel bij de schommel komen?’ Aan de hand van de opdrachten werden de speeltoestellen, ondergronden, paden en ingangen van de sportvelden uitgebreid getest. De ochtend startte met wat gespannen gezichten, maar al snel werd er leuk samengespeeld en hielpen de kinderen elkaar.

Juf Jeanette van de Van Koetsveldschool: Meestal vinden ze kinderen van het reguliere onderwijs heel spannend, omdat die vaak een waardeoordeel hebben, maar dat was nu niet zo. Ze vroegen of ze nog een keer met deze kinderen mochten spelen.”

Juf Jeanette van de Van Koetsveldschool gaf aan dat ze één van haar leerlingen de afgelopen twee jaar niet zó vrolijk en in contact met andere kinderen had gezien en dat haar leerlingen bij terugkomst op school vroegen of ze nog eens met de kinderen van de andere school mochten spelen. Hóe leuk is dat! Achteraf besprak Brenda, testbegeleider van de Speeltuinbende, de speelochtend na met de kinderen aan de hand van vragen zoals ‘waar kan je leuk samenspelen en waar gaat dat niet?’. Na afloop werd de testkaart overhandigd aan Jeroen, de Speeltuinbeheerder (‘de baas van de speeltuin’). De dag eindigde als één grote groep aan lange tafels met friet en snacks! Één groot feest!

De testresultaten gaan niet gelijk de kast in, gelukkig maar! Naar aanleiding van de adviezen van de kinderen zullen er aanpassingen worden gedaan op het terrein en zal er een lokale Speeltuinbende worden opgericht.

Speeltuinbeheerder Jeroen: Deze helden hebben er voor gezorgd dat wij (de gemeente) met een andere benadering in de toekomst de te ontwikkelen gebieden in Amsterdam inclusiever aan gaan leggen en aanpakken om sport en speel plezier voor iedereen met of zonder beperking te kunnen verwezenlijken.”

Wil jij nou ook dat de Speeltuinbende langskomt om een speelplek in jouw gemeente te testen of ontvang je graag meer informatie wat je allemaal kunt doen op het gebied van samen spelen? Neem dan contact op met Carlijn: (cvandermeyden@gehandicaptekind.nl).

Zeeburgereiland test
Anoniem9 juni 2023