Waarom de Speeltuinbende?

Samen spelen is niet alleen leuk maar ook belangrijk. Door te spelen met andere kinderen, ontwikkel je jezelf en leer je vaardigheden die je de rest van je leven nodig hebt. Door samen te spelen leren kinderen vaardigheden voor het leven. Ze ontwikkelen zich fysiek en sociaal. Maar veel kinderen met een handicap spelen alleen. Ze hebben nauwelijks vriendjes, en veel speelplekken zijn voor hen ontoegankelijk.  

Geen vriendjes in de buurt

Er zijn in Nederland zo’n 100.000 tot 120.000 kinderen met een handicap. Velen van hen zijn eenzaam. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat 85% van alle kinderen in het speciaal onderwijs geen vriendjes of vriendinnetjes in de buurt heeft. En dat kan doorwerken in de rest van hun leven: van de volwassenen met een handicap voelt 62% zich eenzaam; meer dan welke andere bevolkingsgroep dan ook. Dat kinderen met een handicap vaak eenzaam zijn, heeft meerdere oorzaken.

Speelplekken niet toegankelijk

Veel speelplekken zijn voor hen niet toegankelijk; naar schatting zijn 9 van de 10 speeltuinen niet geschikt voor kinderen met een handicap. Ook gaan gehandicapte kinderen vaak naar speciale scholen ver van huis. Daardoor leren ze nauwelijks kinderen in hun eigen buurt kennen. Verder speelt onbekendheid bij andere kinderen en ouders een rol: ze weten niet goed hoe ze om moeten gaan met handicaps en hoe kinderen met en zonder handicap samen kunnen spelen. En dat werpt voor gehandicapte kinderen en hun ouders een hoge mentale drempel op om naar de speeltuin te gaan; zij worden daar aangestaard of voelen zich niet begrepen. 

Wij zorgen voor verandering!

Onze Speeltuinbende brengt daar sinds 2011 verandering in. Al jaren is deze community van kinderen met en zonder handicap actief om speeltuinen te testen en aan te passen. Met de Speeltuinbende XL gaan we ook zorgen voor de kennis, de hulpmiddelen en de cultuur die nodig zijn om samen spelen mogelijk te maken voor alle kinderen met een handicap. Geen enkel kind zou zich alleen moeten voelen vanwege een handicap. Alle kinderen moeten samen plezier kunnen maken. Geen kind zonder vriendjes – daar strijden we voor!  

Waarom de Speeltuinbende