Hoe kan je kind opgroeien in de buurt?
Voor de meeste kinderen is het vanzelfsprekend: spelen op straat, vriendjes maken, samen op ontdekkingstocht in de buurt. Maar voor kinderen met een intensieve zorgbehoefte is dat vaak allesbehalve vanzelfsprekend. Ouders van deze kinderen voeren talloze gesprekken met artsen, therapeuten, leerkrachten en andere professionals. Er wordt veel gedaan om hun gezondheid en ontwikkeling te ondersteunen, maar zelden gaat het over hun sociale leven.
Maud Wilms is moeder van Arje, een jongen met het Williams-Beuren Syndroom. Arje is vrolijk, sociaal en nieuwsgierig. Hij wil dolgraag met andere kinderen spelen. Toch is het voor hem niet mogelijk om zelfstandig naar buiten te gaan, naar de speeltuin te lopen of bij een vriendje aan te bellen. Altijd is er begeleiding nodig. En hoewel er veel aandacht is voor zijn medische en cognitieve ontwikkeling, heeft niemand Maud ooit gevraagd hoe Arje’s sociale leven eruitziet. Of hij vriendjes heeft. Of hij mee kan doen in de buurt.
Juist dat raakt haar. Want elk kind verdient het om mee te doen. Om gezien te worden. Om te spelen, lachen en leren met anderen. Maud besloot zich erin te verdiepen, niet alleen als moeder, maar ook als voormalig leerkracht. Ze vroeg zich af: Hoe kan een zorgintensief kind écht opgroeien in de buurt? Wat is daarvoor nodig?
Benieuwd hoe Maud dat aanpakt? Lees er meer over op de website van Makkelijker Meedoen of beluister haar podcast!