Speeltuinbendetest

Gewapend met testbordjes duiken we, een bont gezelschap van stoere kids met en zonder beperking, de speeltuinen in en ontdekken waar het écht leuk is om samen te ravotten. Als speelhelden gaan we op pad en testen we niet alleen de fysieke ruimte maar ook de sociale toegankelijkheid, want dat is minstens zo belangrijk. Voelen de kinderen zich welkom? Worden ze meegenomen in het spel door andere kinderen? En dragen de volwassenen (begeleiders) bij aan een positieve en veilige omgeving?

Dit jaar gaan wij ons grootschaliger richten op het doen van speeltuinbendetests door het hele land om gemeenten bewust te maken van het belang van inclusieve speelplekken. Als lid van de Speeltuinbende ontvang je misschien wel een uitnodiging om deel te nemen aan een test, maar je kunt ook zelf aan de slag!

Zelf een Speeltuinbendetest uitvoeren

Test de speelplekken in jouw buurt en kom in actie voor samen spelen! De Speeltuinbende laat zien hoe leuk samen spelen is én zet zich in om dit in hun eigen buurt te realiseren. Hoe toegankelijk is jouw speelplek?

Wat heb je nodig?

Print de testkaart en het testbordje uit. Het eerste speelplezier begint al hier: knutsel je eigen testbordje! Neem de testkaart, testbordjes en fotocamera mee naar de speelplek.

We gaan testen

Met de testbordjes in de hand tonen de kids waar je wél en niet leuk samen kunt spelen. Maak foto’s en schrijf op waarom dit wel of niet leuk is. Probeer verschillende speeltoestellen uit of bedenk samen spellen en kijk of elk kind mee kan spelen.

Beoordeel de speelplek

Als iedereen is uitgespeeld, pak je de testkaart erbij. Beoordeel de vragen aan de voorkant en licht je
antwoorden toe op de achterkant. Wat heb je ontdekt tijdens het testen?

Wat doe je met de resultaten?

Heb je verbeterpunten voor de speelplek? Of is deze juist fantastisch? Laat van je horen! Deel je bevindingen met de speeltuineigenaar, de gemeente of de buurtorganisatie. Samen kunnen jullie ervoor zorgen dat jouw buurt één grote samenspeelplek wordt! Wij ontvangen ook graag de resultaten met foto’s! Stuur ze naar info@speeltuinbende.nl.

Speeltuinbendetest aanvragen

Iedereen mag een Speeltuinbende test aanvragen: gemeentes, speelplekken, ouderinitiatieven of bijvoorbeeld partnerorganisaties. Als je een Speeltuinbende test aanvraagt, moet het je bedoeling zijn dat je ervoor wilt zorgen dat alle kinderen, met en zonder handicap, op jouw speelplek samen kunnen spelen. We testen niet voor de sier, er moet ruimte én geld zijn om, aan de hand van de tips uit het testrapport, een echte Samenspeelplek te realiseren.

De kosten van een Speeltuinbendetest hangen af van de precieze vraag. We kunnen een test uitvoeren met leden van de Speeltuinbende, met scholen uit de buurt of misschien heb je zelf al een groep kinderen verzameld. We denken daarin ook graag met je mee. Aan de hand van de wensen stellen we een offerte op maat op. Je kunt ons hiervoor mailen op info@speeltuinbende.nl.

Volg ons online