Test de speelplekken bij jou in de buurt

Kom in actie voor samen spelen bij jou in de buurt! De Speeltuinbende laat zien hoe leuk samen spelen is én zet zich in om dit in hun eigen buurt voor elkaar te krijgen. Hoe toegankelijk is jouw speelplek?

Laat je Speelplek testen door de Speeltuinbende!

 

Wat is een Speeltuinbende test?

Al meer dan 10 jaar strijden de leden van de Speeltuinbende voor inclusieve speelplekken. Gewapend met testbordjes laten de kinderen als ervaringsdeskundigen zien waar je wel en niet leuk samen kunt spelen. Onder leiding van de bendeleider gaan  kinderen met en zonder beperking samen spelen en kritisch testen. De toegankelijkheid van de paden en toestellen wordt vanzelfsprekend beoordeeld. Naast de fysieke ruimte wordt ook gekeken naar de sociale toegankelijkheid, want dat is minstens zo belangrijk. Voelen de kinderen zich welkom? Worden ze meegenomen in het spel door andere kinderen? En dragen de volwassen (begeleiders) bij aan een positieve en veilige omgeving?

Alle testresultaten leggen we vast met foto’s, quotes en een beoordeling. Met deze test resultaten kan gekeken worden wat er nodig is om van de geteste speelplek een echte samenspeelplek te maken.

Wat kost een Speeltuinbende test?

De kosten van de Speeltuinbende test hangen af van de precieze vraag. We kunnen bijvoorbeeld een test uitvoeren met de Speeltuinbende, met scholen uit de buurt of misschien heb je zelf al een groep kinderen verzameld. We denken daarin ook graag met je mee. Zo maken we een gerichte offerte op. Mail ons voor een offerte op info@speeltuinbende.nl.

Voorwaarden voor een Speeltuinbende test

Iedereen mag een Speeltuinbende test aanvragen. Denk aan gemeentes, speelplekken, ouderinitiatieven, partner organisaties. Als je een Speeltuinbende test aanvraagt moet het je bedoeling zijn dat je ervoor wilt zorgen dat alle kinderen op jouw speelplek kunnen spelen, met en zonder handicap. We testen niet voor de sier, er moet ruimte zijn om de tips uit het testrapport mee te nemen. We komen dus niet testen als de speelplek al helemaal af is en er geen aanpassingen meer gedaan kunnen worden. Het is dus ook belangrijk om een aanspreekpunt te hebben en een contactpersoon aan wie het testrapport gestuurd kan worden. 

Doe zelf de Speeltuinbende test!

 

Wat heb je nodig?

Print de testkaart en het testbordje uit. Het eerste speelplezier begint al hier: knutsel je eigen testbordje! Neem de testkaart, testbordjes en fotocamera mee naar de speelplek.

We gaan de Speelplek testen!

Met testbordjes in de hand laten de kinderen zien waar je wel en niet leuk samen kunt spelen. Maak hier foto's van en schrijf op waarom dit wel of niet leuk is. Je kan bijvoorbeeld verschillende speeltoestellen uitproberen maar je kunt ook samen spellen verzinnen en kijken of je deze hier goed kunt uitvoeren en of elk kind mee kan spelen.

We gaan de Speelplek beoordelen!

Als iedereen is uitgespeeld pak je de testkaart erbij. Scoor de vragen op de voorkant en licht op de achterkant je antwoorden toe. Wat heb je ontdekt tijdens het testen?

Wat kun je met de resultaten doen?

Heb je nog wel wat verbeterpunten voor je speelplek? Of is deze juist helemaal fantastisch? Laat van je horen! Deel je bevinding bijvoorbeeld met de speeltuineigenaar, met de gemeente of met de buurtorganisatie. Samen kan je ervoor zorgen dat jouw buurt één grote samenspeelplek wordt!

Wij ontvangen ook graag de resultaten met foto!

Heb je vragen? Bel of mail de Bendeleider van de Speeltuinbende: bendeleider@speeltuinbende.nl.

 

Speeltuinbende test