Tijdens het Samenspeel event op 5 september deelde Milou haar inspirerende verhaal over waarom het zo belangrijk is dat alle kinderen, met of zonder beperking, samen kunnen spelen. Ook vertelde zij hoe zij zelf in actie gekomen is en hoe jij dit ook kunt doen!
Op het samenspeel event keken we samen naar een animatievideo over Ian, een jongen in een rolstoel die moeite heeft met spelen in de speeltuin met andere kinderen. Kan je vertellen wat we zagen, en wat deze video zo sprekend maakt?
“Ian wilt graag meedoen met alle andere kinderen in de speeltuin. Het hek rond de speeltuin staat symbool voor alle obstakels waardoor hij niet direct kan meedoen. De kinderen zien hem niet staan en hij kan nergens bij. Pas wanneer Ian alles op alles zet om erbij te horen, zien de kinderen hem pas staan: ondanks zijn beperking willen ze Ian betrekken. Doordat de kinderen dit doen breekt het obstakel, dus het hek in dit geval, af. Zo gaat het eigenlijk ook in het echt. Vaak zien mensen eerst alleen je beperking, en pas daarna dat deze beperking geen probleem hoeft te zijn om het leuk met elkaar te hebben.”
Daar krijgen we een mooiere wereld van! Waarom is het voor jou lastig om in sommige speeltuinen te spelen?
“De paden zijn meestal van zand of gras en ik kan daar niet overheen met mijn rolstoel. Dan zit ik na twee meter al vast. Ik kan bij de meeste speeltoestellen niet omdat ze te hoog zijn of geen oprijplaats hebben. Ik kan dus eigenlijk bijna niks.”
Ik denk dat veel kinderen zich zullen herkennen daarin. Jij bent in actie gekomen, kun je daar iets meer over vertellen?
“Mama had een bericht op Facebook gezien. De burgermeester zocht nog iemand die buiten de gemeente op school zat en die wilde deelnemen aan de jeugd-gemeenteraad. Dat leek me zo leuk dat ik me heb opgegeven. Een paar weken later werd er een winnaar geloot, en dat was ik! Ik had bedacht om een samenspeeltuin te maken: een speeltuin waar alle kinderen kunnen samen spelen, dus. De beste drie plannen werden uitgekozen: daar was ik er ook weer één van! Samen met een paar andere leden vormde ik een groepje en gingen we het plan verder uitwerken. We moesten beschrijven wat de eventuele kosten zouden zijn, wat een geschikte plek zou zijn en hoe het eruit zou komen te zien. Dit plan werd zo goed bevonden dat er 60.000 euro is vrijgesteld: ze zijn nu zelfs aan het bouwen!”
Ben je al eens wezen kijken bij de plek, om te zien hoe het ervoor staat?
‘Ik ben in de vakantie er al een keer geweest,’ zegt Milou lachend. ‘Ze waren net klaar met de paden. Het plan was om in het voorjaar van 2021 klaar te zijn maar door Corona gaat dat helaas iets langer duren. Ik hoop dat het aan het einde van de zomer in 2021 klaar is.”
Heb jij nog een tip voor andere kinderen en ouders?
“Als je ergens iets wilt gaan doen of veranderen, praat dan ook met de kinderen waarvoor het plan bedoeld is. Zij kunnen je het beste vertellen wat je moet doen om iets te verbeteren.”